Medicinsk humaniora

Vid kulturvetenskapliga institutionen i Lund arbetar man bland annat med medical humanities, på svenska medicinsk humaniora. Det är ett område som min forskning om sjukdomsberättelser om diabetes typ 1 platsar in i.

LUX

Medicinsk humaniora är ett mångvetenskapligt område inom vilket humanistisk, samhällsvetenskaplig och medicinsk forskning sker kring medicin och hälsa. I Lund finns ett stort mångvetenskapligt forskningsprojekt, en forskningsnod, som arbetar med följande:

Forskningsnoden genomför forskning och utbildning utifrån kulturella perspektiv som är relevant för hälso- och sjukvården, utformning av folkhälsopolitiska målsättningar, biomedicinsk forskning samt förståelser av dessa verksamheter. I forskning belyser vi människors erfarenheter av att leva med sjukdom, vård av människor och etiska frågeställningar som väcks inom sjukvården och i biomedicinsk forskning. 

Den som blev intresserad kan läsa mer på Lunds universitets sidor, där jag har hämtat citatet. Att belysa människors erfarenheter av att leva med sjukdom, i det här fallet diabetes typ 1, är ju just vad jag gör, så därför var det enormt intressant för mig att få höra mer om vad forskningsnoden i Lund sysslar med. Själv tycker jag också, både i egenskap av patient och folkloristisk forskare, att det här är ett viktigt forskningsområde, där kulturvetenskaperna har mycket att bidra med.

Lunds universitet LUX

Annonser

En reaktion på ”Medicinsk humaniora

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s